18 april 2019

Hangende pubers

 

Arnhem- Zit toch eens rechtop… Hang niet zo onderuit… Kom eens achter dat scherm vandaan…. Hoe vaak ouders dat wel niet zeggen op een dag. Gek worden jongeren er van. Maar het zijn terechte opmerkingen. In 2016 al had ruim 40% van de jongeren tussen de 12 en de 20 jaar last van nek- en/of rugklachten.     

 

Volgens onderzoek uit 2017 van o.a. RIVM, VeiligheidNL en CBS zitten Nederlanders het meest van alle Europeanen. En dit begint al bij onze kinderen. Kinderen tussen de 4 en de 11 jaar zitten doordeweeks gemiddeld 7,8 uur per dag. Tussen de 12 en de 20 jaar is dit zelfs 11 uur. Daar komt dan nog bij dat kinderen steeds meer gebruik maken van computers, mobieltjes en tablets waarbij ze een verkeerde houding aannemen.  En dit speelt natuurlijk niet alleen bij kinderen!   

 

De tablet nek, de gamerug, de mobieltjes bochel… allemaal termen waar we 20 jaar geleden nog nooit van gehoord hadden. Maar vandaag de dag zijn het heel reële problemen. Vaak zien we dat een houdingsprobleem ontstaat als een jongere gaat groeien en veelvuldig een verkeerde houding aanneemt. Dit gaat vaak onbewust en kan gepaard gaan met pijnklachten in de nek of rug.   

 

Ook het niet goed op een stoel zitten (onderuit gezakt, gedraaid, hangen of wiebelen) of niet actief staan, beïnvloeden de houding op lange termijn negatief. Vaak zijn de rugspieren niet sterk genoeg om de wervelkolom langdurig te laten strekken. Daardoor neemt de kans op houdingsafwijkingen tijdens een groeispurt toe. Er kan dan een hyper kyfose (een te kromme rug) of een scoliose (een scheve rug) ontstaan. Artsen geven aan dat ook hernia’s onder jongeren steeds vaker voorkomen. Juist wanneer vroeg wordt ingegrepen en gecorrigeerd kunnen een structurele verkeerde houding en klachten op latere leeftijd worden voorkomen.    

 

Bij Fysiotherapie Oud Zuid hechten we veel waarde aan een goede houding en een gezonde leefstijl. En dit begint bij de jeugd.  Als kinderfysiotherapeut ben ik gespecialiseerd in het onderzoeken, behandelen en begeleiden van het kind in de groei. Ook onze oefentherapeut Mensendieck gespecialiseerd in houdingsproblemen is deskundige op dit gebied. Aan de hand van de hulpvraag kijken wij met u naar de pijnklachten en/of houdingsproblemen. Wij bieden kinderen en jongeren handvatten om inzicht te krijgen in hun houding, hoe ze deze kunnen beïnvloeden en ook welke gevolgen de verkeerde houding kan hebben voor hun (toekomstige) klachten. Indien nodig wordt er doorverwezen, samengewerkt met andere disciplines en wordt een traject van begeleiding en houdingsoefeningen gestart.    

 

Ook als er nog geen houdingsproblemen of pijnklachten zijn, maar u zich hier wel zorgen over maakt bent u van harte welkom. Wij kijken met u mee en kunnen preventief advies geven.  

 

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de praktijk via 026-3214385. Fysiotherapie Oud Zuid is gevestigd aan de Dovenetellaan 61 te Arnhem.    

Eerdere nieuwsberichten

  • Houd fysiotherapie voor COPD in de basisverzekering

    14 december 2018
    juist voor COPD-patiƫnten is bewegen van levensbelang... Teken de petitie